HISTORIA

Vesihelmen uimaseura ry:n historiaa pähkinänkuoressa.

VeUS

Vesihelmen Uimaseura ry

Uintitoiminta alkoi Forssassa vuonna 1995, kun Forssan Alun alaisuuteen perustettiin  uintijaosto. Uintijaosto kantoi nimeä FAU, Forssan Alun Uimarit. Valmentajia ja uintitoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä haettiin lehtien palstoilla ja pienessä kaupungissa sana levisi suusta suuhun melko nopeasti. Tarvittava määrä innostuneita ihmisiä löytyi ja toiminta pääsi vauhtiin. Seuran tarkoitus oli valmentaa kilpauimareita, ei toimia uimakouluna. Seuraan pääsyn vaatimuksena oli, että pystyi uimaan altaanmitan. Uimareita seurassa oli n. 40, ja kilpailuissa käytiin melko ahkerasti. Tuohon aikaan uinti oli lapselle yleensä kakkosharrastus koripallon tai jääkiekon jälkeen. Vesihelmen kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä, ja harjoiteltiin itsenäiseen toimintaan siirtymistä. Toiminta oli kuitenkin melko pienimuotoista eikä niin näkyvää kuin nykyään.

Alkuvuodesta 1997 uimarit irtaantuivat Forssan Alun alaisuudesta, ja perustettiin uusi seura, Vesihelmen Uimaseura ry, VeUS. Poliittiset mielipiteet vaikuttivat edelleen Forssan alueella melko paljon, joten irtaantuminen tapahtui osin myös ympäristön painostuksesta. Seuralle valittiin oma hallitus, ja tehtiin toimintasäännöt. Valmentajista oli koko ajan huutava pula, ja heitä rekrytoitiin tiiviisti. Toimintaan sitoutuneita valmentajia on edelleen vaikea löytää. Valmentajien koulutukseen satsataan jatkuvasti, jotta valmennus olisi pätevää ja mielekästä.

Vanhempien rooli uimaseuran toiminnassa on todella tärkeää, ja heidän auttava kätensä on uimaseuran kantava voima. Vanhempaintoimikunta perustettiin vasta vuonna 2000 ja sen tarkoituksena oli seuran varainhankinta, ja erilaisten virkistystoimintojen järjestäminen seuran jäsenille.Vuoden 2006 syyskokouksessa Vanhempaintoimikuntanimike päätettiin siirtää toistaiseksi historiankirjoihin. Varainhankintaa ohjataan tänäpäivänä hallituksesta käsin. Vanhempien roolin tärkeys ei tästä muutoksesta muuttunut.

Seuran toiminta näkyy parhaiten Vesihelmessä harjoituspäivinä ma – pe ja su. Siellä valmentajien ja uimareiden yhteistyöllä luomme joka päivä Vesihelmen uimaseuran uutta historiaa.

Mukaan tekemään seuran historiaa?